Kinga Esther Bán (1981–2019)

Vanaf haar 12e jaar stond Kinga Bán al op het podium te zingen. Dat begon in de kerk en op school. Ze studeerde aan het conservatorium in Utrecht waar ze in 2005 praktijk examen deed. Ze trouwde in dat jaar met haar man Reinder IJmker. Ze kregen drie kinderen: dochters Ike en Liva en zoon Kene.

Tijdens en na haar studie gaf Kinga zangles en werkte ze mee aan tal van muzikale projecten. Zo was ze tussen 2001 – 2004 verbonden aan het veelgeprezen koor Gospel Boulevard en werkte ze in de periode 2000 – 2015 mee aan de grote pinksterconferenties van de christelijke Stichting Opwekking. Ze zong mee in de band van Opwekking en op de albums die werden uitgebracht. Ook werkte ze mee aan diverse albums van Psalmen voor Nu. Buiten de christelijke gemeenschap speelde ze lange tijd in de easy listening band Carrousel.

Bij het grote publiek werd Kinga in 2008 bekend als leadzangeres van de christelijke band Sela. Er volgde een periode met grote kerst- en paasconcerten en intiemere optredens voor onder andere de Vrienden van Sela. Ook werkte Kinga in die tijd mee aan maar liefst tien albums van Sela.

In 2012 werd bij Kinga borstkanker geconstateerd. Ondanks haar ziekte bleef zij vol overgave schrijven en zingen. Eén van Kinga’s dromen was het maken van een eigen album. In 2015 begon zij hieraan te werken en in 2016 werd het album Uit Liefde gepresenteerd. Met liedjes voor onder anderen haar man, kinderen, ouders en zussen. De persoonlijke liedjes op dit album werden in juni 2016 voor het eerst opgevoerd tijdens twee uitverkochte soloconcerten voor meer dan 3.000 bezoekers. Hiermee ging een grote droom van Kinga in vervulling. Van de concerten werd een live-registratie gemaakt, die op DVD en CD verkrijgbaar is.

Door de ontwikkelingen rond haar ziekte stopte Kinga eind 2017 als vaste zangeres van Sela, waarna ze samen met bevriende muzikanten en schrijvers haar spaarzame energie besteedde aan het maken van nieuwe liedjes. Dat resulteerde in het album Vandaag (maart 2018), waarin ze opriep om van het leven te genieten en het album U weet het toch? (januari 2019), waarin ze haar relatie met de discipel Petrus bezingt. Aan beide albums was een concerttour verbonden.

Tegen het einde van haar laatste concerttour in het voorjaar van 2019 raakte Kinga steeds verder verzwakt door haar ziekte, waarmee het uitzicht op een langer leven beperkter werd. Vanaf dat moment bracht zij veel tijd door met familie en intimi, waaronder veel vrienden en muzikanten met wie zij tot enkele dagen vóór haar overlijden nog steeds elke dag muziek maakte. In die periode presenteerde zij samen met haar kinderen Ike, Liva en Kene nog het album Wij Samen dat in mei 2019 vlak voor haar overlijden werd uitgebracht. Het album is een ontwapenende ode aan hun gezamenlijke passie voor het zingen.

Kinga Bán overleed op 6 mei 2019 op 37-jarige leeftijd thuis in het bijzijn van haar gezin. Afscheid nemen had Kinga al eerder gedaan. Zij stond naar eigen zeggen al met één been in de hemel en keek vooral uit naar haar ‘nieuwe geboorte’. Tijdens haar begrafenis klonk voor het eerst een nieuw lied van haar hand waarin ze daarover zong: Ik ben opnieuw geboren. Het is de titelsong van haar nieuwe album Geboren dat in 2020 postuum wordt uitgebracht. Ze nam het album op in de laatste maanden van haar leven. Zo gaf ze alles om het verhaal van het eeuwige leven met Jezus door te geven. Daarbij ging ze de vragen en de moeilijke kanten van het leven niet uit de weg.

Om het album en vooral ook het verhaal van Kinga op een mooie manier onder de aandacht te brengen, heeft haar man Reinder met haar muziekvrienden in bijna twintig kerken door het hele land het verhaal van ‘Geboren’ verteld. Hierbij stonden concertopnames van Kinga zelf centraal. Dit was vanaf maart 2020 tot november 2021. De vertelling sloot af met een intiem concert van Kinga zelf, in haar eigen huiskamer, vier dagen voor haar overlijden. Daarin zingt zij liederen van haar nieuwe album en deelt ze nog één keer haar boodschap:

“Ergens vind ik het heel belangrijk dat mensen een soort vreugde voelen bij het sterven als christen. Natuurlijk mag er verdriet zijn maar ik geloof zo sterk dat je blijft leven en dat God je nieuw leven geeft. Dus je gaat door met leven en dat vind ik mooi om door te geven in dit album. Ik ben opnieuw geboren en ik hoop dat mensen dat voelen en ervaren met het sterven. En dat het een feest is, inderdaad. Wauw. Dus ik zie er heel erg naar uit eigenlijk.”

Binnen de christelijke gemeenschap groeide Kinga uit tot een bekende persoonlijkheid. Door de openheid over haar leven, haar geloof en haar ziekte ontstond er een bijzondere relatie met haar publiek. Zij werden deelgenoot van haar reis…